28.10.12

Tändrosor - hur gör man / Sytykeruusut ja miten ne tehdään (ohjeet ruotsiksi)


Tänkte skriva ner anvisningar för hur man gör tändrosor, alltså eldstände för att få fart på elden i bl.a. spisar, kakelugnar och bastuugnar. Jag har helt förlorat mej i tändrosornas värld, och eftersom det är urroligt att knåpa rosor, vill jag gärna dela med mej av mitt sätt att göra rosor. Det finns säkerligen 100 andra sätt, men så här gör jag. Varsågoda!

1. Börja med att samla material. Spara äggkartonger och samla t.ex. det som jag kallar fruktstötdämpare, dvs. ark av ungefär samma material som äggkartonger som finns i butikernas fruktlådor mellan fruktlagren.


Material för tändrosor

2. Grunden för en tändros är det som jag kallar äggkoppen. Riv äggkartongens botten så att det blir små koppar av den. Riv dessutom kopparna så att det inte blir spill, och om det blir spill så går det att klämma ner i rosen senare.

6 rivna äggkoppar
3. Locket till äggkartongen kan du riva i långa remsor som du rullar ihop till en rulle eller så river du locket i mindre bitar, som du sticker ner i koppen så att det liknar en ros, eller så kör du båda alternativen samtidigt med både rulle och mindre bitar. Allt spill kan du också knöla ner i rosen, du ska inte behöva slänga nånting alls av materialet. Fruktstötdämparen river du så att du får en rund "kopp".


Riv äggkartongslocket och fruktstötdämparen så här

4. När du lägger själva "rosen" i "äggkoppen" ser det ut ungefär så här.


Nyriven men inte ännu doppad ros


5. Av fruktstötdämparen använder du 3-5 lager, beroende på materialets tjocklek. Vik eller kläm ihop stötdämparkopparna tills du tycker att rosen har lämplig storlek och fortfarande ryms i en äggkopp.

Kläm eller vik ihop rosen är flera lager stötdämpare

Lilafärgad stötdämpare nedtryckt i grå äggkopp


6. När du har knåpat ihop ett lämpligt antal rosor ska du smälta stearinet eller ljusmassan. Ta gamla överblivna ljusstumpar eller använd nya ljus om du inte har gamla stumpar. De flesta har gamla avlagda kastruller som lämpar sig ypperligt för stearinsmältning. Du kan smälta stearinet direkt i en kastrull eller i en glasburk som du ställer i vattenbad i en kastrull. Oberoende av om du smälter direkt i en kastrull eller i vattenbad i kastrull ska du sätta lite vatten i bottnen på kastrullen och glasburken. Ca 1/3 eller 1/4 del vatten räcker bra till. Bästa resultatet får du om stearinet är tillräckligt hett under hela "doppningen". När stearinet svalnar blir det för tjockt, och då blir resultatet inte så bra.


Smält direkt i kastrull eller i vattenbad i en glasburk som läggs i en kastrull
7. Ta ett stadigt grepp om en ros med en grilltång eller nåt lämpligt verktyg som finns hemma i köket. Doppa rosen i stearinet, vänd sen rosens botten uppåt så att överlopps stearin och vatten rinner ut, annars har du en massa stearin som rinner ut på bordet. Skydda spisen och området runt spisen med bakplåtspapper, tidningspapper eller hushållspapper så behöver du skrapa mindre stearin när jobbet är gjort.


Håll i rosen med någon form av tång när du doppar

 8. Om du vill göra lyxigare rosor i olika färger behövs stearinpigment som ger stearinet en starkare färg som syns bra. Jag gör så att jag först doppar äggkoppen i grönt stearin och sen själva rosen i någon röd eller blå eller lila färg. Sen dekorerar jag ännu med lite glitter på rosen för att få riktiga lyxrosor.

Rosor i olika färg
När jag jobbar med mina lyxrosor ser det ut så här på min spis: en massa kastruller med olika färgs stearinmassa och glasburkar i vattenbad. 

Smält stearin i olika färger

För att göra tändrosor enbart för eget bruk behövs inga fina färgblandningar, då går det bra med gamla ljusstumpar i olika färger som smälts i en och samma kastrull. Men lyxrosor kan ju vara roliga att ge bort i present.

Hoppas ni fick inspiration att börja tillverka rosor. Det är bara sååå roligt, så jag tycker ni ska prova. 

Lycka till!
No comments:

Post a Comment